سبک باروک در طراحی لباس در میان طراحانی که قصد دارند در طراحی های خود به اروپای قدیم و قرن های قبل از بیستم اشاره کنند، طرفداران زیادی برخوردار است. این سبک متعلق به دوره هنری قرن 17 و 18 میلادی میباشد که در آن دوره بسیاری از عرصه ها از جمله طراحی لباس، معماری، موسیقی، نقاشی، مجسمه سازی و … دچار تغییر و تحول شدند و از آن سبک رنسانس خود خارج گشتند. اگر شما به دنبال کلاس آموزش طراحی لباس هستید میتوانید از دوره های ما استفاده کنید
اگر به بررسی آثار سبک Baroque بپردازید متوجه خواهید شد که در این سبک به جزئیات، شکوه، تجملات، افراط، زرق و برق و طرح های منحنی شکل بسیار توجه میشود. این سبک در زمانی ظهور پیدا کرد که بستر بوجود آمدن تغییرات هم در میان مردم و هم در میان حکومت تا حدی فراهم شده بود.
البته که در ابتدای پیدایش این سبک همانند هر نوع تغییر و تحولی، بسیاری از افراد موافق آن نبودند و آنرا نوعی کژ سلیقهای میدانستند. اما رفته رفته بر تعداد طرفداران باروک افزود شد و معنای آن از زشتی و تمسخر به شکوه و جلال تغییر کرد. محبوبیت این سبک در دوران پادشاهی لویی چهاردم، پادشاه فرانسه، به اوج خود رسید. مدل های لباس های اشرافی و ویکتوریایی همگی سبک Baroque هستند.
پیدایش سبک باروک
آزادی در طراحی، وجود المان های پر زرق و برق و درخشان، جزئیات فراوان، شمار زیاد شکل ها و درآمیختگی آنها با یکدیگر از جمله ویژگی های سبک باروک میباشند. در قرن شانزدهم میلادی به قبل، افراد تاکید بسیاری به بکارگیری از اصول و قوانین رومیان و یونانیان در هنرهای خود داشتند. هرچیزی خارج از قوانین رنسانس را نامناسب، بد، زشت و نامتعارف میدانستند. اما در اواخر شانزدهم شرایط و تفکراتی جریان گرفت که فرصت را برای ایجاد یک تغییر فراهم نمود.
ایجاد جنبش پروتستان یا همان دین پیرایی، هذبی از دین مسیحیت، از جمله عواملی بود که مسیر را برای ظهور سبک باروک، محیا کرد. این جنبش باعث شد که رهبران هذب کاتولیک به فکر تبلیغ و جذب مردم از طریق جذابیت های هنری و ساخت کلیساهای مجلل و با شکوه بیافتند. تا از این طریق موقعیت متزلزل خود را از بحران نجات دهند.
مسلماً کلمه شکوه همواره در کنار کلمه قدرت استفاده میشود. از دیگر عوامل پیدایش باروک این بود که شاهان اروپایی در آن زمان برای نمایش قدرت و استقلال خود، قصرهای با شکوه و بسیار مجللی میساختند تا همگان را مبهوت شکوه و قدرت خود نمایند.
عامل آخر نیز بدین شرح میباشد مردم و هنرمندان از استفاده متداول از شیوهی هنری رنسانس و نظم و ثبات موجود در آن خسته شده بودند و میخواستند در آفرینش هنری آزاد باشند. تمامی این موارد باعث شد یک بستری مناسب برای پیدایش یک تغییر بزرگ فراهم گردد.
طراحی لباس باروک
لباس های سبک باروک همگی دارای شکوه و تجملات خاص و در عین حال افراطی بودند. علت محبوبیت این نوع پوشش در زمان سلطنت لویی چهاردم به این خاطر بود که او شخصی بسیار ولخرج و مادی گرا بود. وی معتقد بود که لباس ها باید دارای تجملات، سلطنتی و با قیمت های بالا باشند. این موضوع مورد استقبال مردم انگلیس و فرانسه قرار گرفت. مسلماً این پوشش ابتدا در میان اشرافزادگان و افراد ثروتمند بود.
اگر به بررسی تصاویر تاریخی لباس ها در دورۀ باروک پردازید میبینید که افراد در این نوع استایل بسیار مشاهده میشود. طراحان لباس در آن زمان از هرچیزی بکار میگرفتند تا لباس با شکوهتر، گران قیمتتر و مجللتر بنظر برسد. پارچه های ساتن، روبان گلدوزی های اشرافی و تجملی، تور حریر، رنگ طلائی و نقره ای و مشکی، تزئینات سنگین و پرکار و … همگی از جمله مواردی بودند که در لباس های باروک بسیار بکار گرفته میشدند.
پوشش زنان نسبت به قرن 16 و به قبل، رسمیتر شده و اهمیت بیشتری نسبت به آن قائل میشد. کارهای تزئینی بسیاری روی لباس زنان صورت میگرفت و برای مجللتر و گران قیمتتر کردن آن از سنگ های گران بها و طلا استفاده میشد.
قسمت دامن لباس غالباً جند لایه، پرچین و پر حجم بود تا حدی که فرایند نشستن را دشوار میکرد. برای آنکه لایه های مختلف لباس به زیبایی در تن قرار بگیرند، از سبد های چوبی و فلزی زیر دامن استفاده میشد. معمولاً بالاتنه این لباس ها نسبت به دامن کمی سادهتر است و دامن ها بسیار وسیع و حجیماند.
در پایان قرن 17 نیز لباسی به نام مانتو به پوشش زنان اضافه شد که بیشتر در نقش رو لباسی ایفا میکرد. مانتو، پیراهنی ساده بود که طراحان آنرا از لباس های خاورمیانه الهام گرفته بودند. در این دوره پوشاک مردان نیز دچار تحولات بسیاری شد به طوری که شکل کت و شلوارهای امروزی نشأت گرفته از این دوران میباشد.
خصوصیات استایل Baroque
هر سبک و استایلی دارای ویژگی ها و خصوصیاتی میباشد که او را از سایرین جدا میکند. تجمل گرایی و افراط گرایی در قرن 17 و 18 در اروپا به اوج خود رسید و همین موضوع باعث شد که فردی مانند لویی چهاردهم بخاطر ولخرجی ها و زیاده رویهایش دچار ورشکستی های بسیاری برای کشور خود شود. پس از مرگ او نیز تشریفات باروک جای خود را به دورهی روکوکو داد.
از جمله خصوصیات سبک باروک میتوان به استفاده از پارچه های سنگین و مختلف و همچنین طرح های منحنی دار و ضخیم اشاره کرد. پارچه های اشرافی و گران قیمت، مانند ساتن، تور و مخمل، اولین گزینه برای نمایش استایل باروک محسوب میشدند.
رنگ طلایی و نقرهای برای تزئین لباس ها بسیار بکار گرفته میشد. خصوصاً رنگ طلایی که ظاهر لباس را مجللتر نشان میداد.
نوآوری در این سبک بسیار زیاد بود و به طوری که طراح براحتی میتوانست طرح های خلاقانه به لباس اضافه کند. گل های بزرگ و موتیف های گیاهی گوشهی کوچکی از این خلاقیت ها بر روی لباس محسوب میشدند.
باروک و دنیای امروز
در حال حاضر طراحان به همان شکل و شیوهی قدیمی به طراحی لباس های حجیم و بسیار پر زرق و برق باروک نمیپردازند. بلکه امروزه باروک بیشتر در حکم نمونهای جهت ایدهپردازی لباس محسوب میشود. باتوجه به آنکه خلاقیت و آزادی طراحی در این سبک بسیار وجود دراد، به عنوان یک طراح لباس میتوانید از استایل باروک در طراحی های خود استفاده و یا ایده بگیرید.
برخی از اوت کوتور haute couture هایی که توسط برندهای معتبر طراحی و فروخته میشوند، جزء سبک Baroque محسوب شده و یا از آن ایده گرفته شدهاند. برندهای معتبر D & G، Salvatorre Ferragamo، Ralf Lauren و Givenchy همگی از طرفداران سبک باروک در طراحی لباس میباشند.