اوت کوتور haute couture واژه فرانسوی است که اگر به دنیای مد، فشن و طراحی لباس علاقه داشته باشید حتما به گوشتان خورده است. در زبان فرانسه (Haute) به معنای «بالا و عالى رتبه» و کوتور ( با تلفظ کوتوغ) (Couture) به معنای «دوخت و دوز» میباشد. هنگامی که این کلمات در کنار هم قرار میگیرند، اصطلاحی با ترجمهی ضمنی «دوزندگی سطح بالا» را میسازنند. در صنعت مد و فشن و طراحی لباس به مجموعه خاصی از لباس که بصورت دوخت سفارشی توسط طراحان لباس حرفهای، خیاط های بسیار مجرب و زبردست به صورت کاملا دست دوز دوخته میشود، گفته میشود. در دوخت این لباس ها از پارچه های مرغوب، گران قیمت و با کیفیت بالا استفاده میشود. همچنین فرآیند تولید آنها بسیار طولانیتر از لباس های عادی است. چراکه برای ایجاد و خلق کردنشان از تکنیکهای دوخت و دوز ویژهای باید استفاده شود.
این روش دوخت لباس بسیار دقیق و وقت گیر بوده و مستلزم تسلط بر تکنیک های مختلف دوخت و دوز دستی است. باتوجه به وقت، مهارت، زحمت و تلاشی که برای تولید لباس های اوتکتور بکار گرفته میشود، این لباس ها از قیمت های بسیار زیادی برخوردار هستند و معمولا توسط مشتریان عادی خریداری نمیشوند. haute couture اغلب مختص یک مشتری و مطابق با اندازههای آن شخص دوخته میشود. مشتریان این دسته از لباس ها بیشتر افراد سطح بالا و سلبریتی ها هستند.
برندهای عضو خانه اوت کوتور
در صنعت مد دنیا، تولیدکنندهگانی که اقدام به تولید لباس های haute couture میکنند جزو معتبرترین و خاصترین خانههای مد جهان محسوب میشوند. باتوجه به زحمت زیاد و شرایط سختی که دوخت این نوع لباس ها دارند، تنها تعداد بسیار محدودی از طراحان لباس و خانههای مد در جهان اقدام به تولید و عرضه آنها میکنند. در حال حاضر 18 برند به طور رسمی عضو سندیکای اوت کوتور میباشند. این خانه های مد به عنوان خانه های مد haute couture شناخته میشوند و میتوانند به صورت رسمی به تولید این نوع لباس ها بپردازند. از جملهی این برندها میتوان به برندهاى مشهورى مانند کوکو شنل، دیور، ژیوانشی، ژان پل گوتیه و پیر کاردن اشاره کرد.
همچنین میتوانید به مطلب همه چیز درباره برند دیور Dior مراجعه نمایید.
تاریخچه پیدایش
عبارت اوت کوتور تقریبا از قرن 19میلادی معنا گرفت چراکه جامعه پوشاک به صورت رسمی با این نوع لباس ها سروکار داشتند اما پیدایش آن برای قرن 17 میلادی است. با اینکه واژه haute couture یک عبارت فرانسویست و اولین مجموعه های این لباس ها نیز در پاریس خلق شدند اما بنیانگذار آن یک فرد انگلیسی است. «چارلز فردریک ورث» طراح لباس سرشناس انگلیسى، بنیانگذار haute couture در دنیا است. ورث در سال 1856 از انگلستان به فرانسه نقل مکان کرد و به جای تولید و فروش پوشاک معمولی به دوخت و دوز لباس های سفارشی بسیار نفیس و گرانقیمت روی آورد.
وی اولین فروشگاه بزرگش را دقیقا یک سال بعد از مهاجرتش به فرانسه تاسیس کرد. او جزء اولین کسانی بود که از مجسمه هاى مانکن در ویترین ها برای نمایش استایل تولیداتش استفاده میکرد. چارلز فردریک ورث به سرعت مشتریان خاص خود را به دست آورد و مردم پاریس از واژهی haute couture برای به لباسهای نفیس، سطح بالا و گرانقیمت او استفاده میکند. افراد معروف و مهم بسیاری مشتری ورث بودند. از جمله معروفترین آنها میتوان به همسر ناپلون سوم شاهزادهی فرانسه، اوجینى (Eugénie de Montijo)، شاهزادهی اتریشى پائولین فون متریریچ (Pauline von Metternich) و الیزابت ملکهی اتریش (Elisabeth of Austria) اشاره کرد.
آشنایی با قوانین اوت کوتور
فعالیت در سطوح بالا در هر حوزهای دارای یکسری شرایط و قوانینی است که متقاضی نیز باید آنها را رعایت شوند. در رابطه با طراحی لباس و مد نیز همین موضوع وجود دارد. اوت کتور که بالاترین سطح طراحی لباس و مد محسوب میشود دارای شرایط و استانداردهایست که توسط اتحادیه پوشاک اوت کوتور پاریس تعیین شده است. برخی از این قوانین به شرح زیر هستند:
- تمام مراحل طراحی و دوخت و دوز باید کاملا سفارشی و منحصر بفرد باشد. به بیان دیگر، تقلید از کار سایر طراحان جایی در haute couture ندارد.
- باید یک کارگاه تخصصی در زمینه لباس و مد با حداقل 20 کارمند متخصص و فنی در آن داشته باشید.
- باتوجه به آنکه پیدایش اصلی این دسته از لباس ها از پاریس نشات میگیرد، باید آتلیهای با حداقل 15 کارمند تمام وقت در پاریس داشته باشید.
- افرادی که در این رشته فعالیت میکنند میبایستی حداقل 2 فشنشو در سال شامل حداقل 50 طرح از لباسهای روز و شب پردهبرداری کنند.
طرز دوخت لباس هاى haute couture
طراحی و دوخت لباس های اوت کوتور در طی چند مرحله پرو برای مشتریان خصوصی انجام میگیرد. از همان ابتدای طراحی لباس، تمام اندازه ها مطابق با اندازههای مشترى موردنظر دوخته میشود. عموما برای دوخت یک لباس بین 10 تا 15 خیاط با یکدیگر فعالیت مینمایند، که پروسهی دوخت و تحویل هر لباس حدود 100 الی 400 ساعت زمان میبرد. مبلغ هر لباس haute couture از 10 هزار تا 100 هزار دلار مىباشد. البته در سالهای اخیر مشاهده شده است که قیمت لباسهای مذکور به 1 میلیون دلار نیز رسیده است.
امروزه تنها 2000 خانم در جهان لباس های haute couture را خریداری میکنند.از این آمار حد.د 60 درصدشان آمریکایی بوده و فقط 200 مشتری آن به صورت ثابت هستند. اغلب طراحان این لباس ها به منظور تبلیغ کارشان، لباس های خود را به ستاره های فیلم و یا دیگر شخصیت های مشهور قرض میدهند. با اینکه اوت کوتور بازار کوچک و محدودی دارد اما اکثر طراحان از چنین فعالیت هایی حمایت میکنند. زیرا باعث اعتبار و کمک به فروش بیشتر و همچنین بازاریابى دیگر محصولات آن ها از جمله عطر، لوازم آرایشی، اکسسورى و همچنین لباس هاى آماده موجود در فروشگاهیشان مىشود.