روانشناسی رنگ بنفش مملوء از نکات ریز و درشتی است که آشنایی با آنها میتواند در زمان انتخاب مناسب آن در هنگام طراحی لباس به شما کمک کند. رنگ بنفش، رنگی است پر از رمز و رازهای پنهان و نهفته که میتواند حس و حال خاصی را در فرد بوجود آورد. استفاده از این رنگ در لباس ها، میتواند خاص بودن و مرموزیت ویژهای را استایل ایجاد نماید.
رنگ بنفش یکی از رنگ های اصلی عرفان بوده و در گذشته تنها خاندان های سلطنتی و افراد ثروتمند میتوانستند از این رنگ در پوشش خود استفاده کنند. به بیان دیگر این رنگ به رنگ ثروت شناخته میشده است. دلیل آن نیز بخاطر فرایند استخراج و تهیه این رنگ زیبا بوده که زمان و هزینۀ بسیاری را میبرده است. البته با گذشت زمان معنا و اصالت این رنگ دستخوش تغییر کرده و در حال حاضر تمامی اقشار جامعه قادر به بکارگیری این رنگ در پوشش خود هستند.
روانشناسی رنگ بنفش
بیشتر مردم رنگ بنفش را مرموز، تخیلی، جادویی و احساسی توصیف میکنند. این رنگ جزء رنگ های نادر در طبیعت بوده و میتواند تاثیر عمیقی بر احساسات و عواطف بگذارد. از نظر روانشناسی، پوشیدن لباس هایی که دارای رنگ بنفش میباشند هم در فردی که این رنگ را به تن کرده و هم در افرادی که رنگ را مشاهده میکنند، تاثیر روانی بسیاری برجای میگذارد.
این رنگ ترکیبی از رنگ قرمز و آبی بوده و در نتیجه نمیتوان گفت جزء رنگ های سرد و یا گرم است. با اینحال بنفش میتواند تاحدی هر دو خصوصیات رنگ های آبی و قرمز را به همراه داشته باشد. به طوری که این رنگ در عین انتقال حس آرامش، جنب و جوش و تحریک پذیری را به همراه دارد. همچنین بخاطر ترکیب رنگ آبی که در خود دارد میتواند فشار خون و ضربان قلب را کاهش دهد.
رنگ بنفش، خصوصاً سایه های روشنتر آن، باعث آرامش روحی و روانی افراد شده و اعتماد به نفس و عزت نفس را در افراد بیشتر میکند. این رنگ کاملاً قطبی است و افراد مختلف یا واقعاً این رنگ را دوست دارند و یا از ته دل از آن نفرت دارند. همچنین باعث بیدار شدن حواس، آرامش درونی و تقویت خلاقیت میشود. اینکار باعث باعث بوجود آمدن نوعی تعادل میان آگاهی و آرامش میشود.
معنای رنگ بنفش در لباس
همانطور که گفته شد در گذشته رنگ بنفش مختص خاندان اشراف زاده و سلطنتی میبود. این رنگ نماد سلطنت، عظمت، استقلال، خرد، فداکاری، غرور است. البته هنوز هم ارتباط رنگ بنفش با ثروت پا برجاست. به طوری که در برخی جوامع، دولتمردان جهت نشان دادن وفاداری و اعتماد، از این رنگ در المان های متفاوت استفاده میکنند. رنگ بنفش، رنگ ثانویه محسوب شده و چندان در طبیعت وجود دارد. با اینحال میتوان آنرا در خارپشت های بنفش دریایی در مکزیک تا انواع کلم ها و گل ها، پیدا کرد.
روانشناشی رنگ بنفش پر از رمز و راز است. طراحان لباس جهت کارزماتیک کردن و بوجود آوردن احساسات عمیق در طرح هایشان غالباً از این رنگ استفاده میکنند. رنگ بنفش دارای سایه های و تناژهای مختلفی دارد. این تفاوت نیز در درصد استفاده از رنگ های آبی و قرمز برای بوجود آوردن آن است. در دنیای مد و تبلیغات، رنگ بنفش به عنوان رنگی آرامش بخش، توأم با جنب و جوش شناخته میشود. همچنان کسانی که این رنگ را انتخاب میکنند، به دنبال لایه هایی از ابراز تجمل گرایی و ثروت هستند.
جایگاه رنگ بنفش در فرهنگ های مختلف
هر رنگی در هر فرهنگی، مفهوم و معنای متفاوتی را عدا میکند. این موضوع تا حد زیادی به تفکر، محیط و تاریخچه آن جابمعه وابسته است. همان طور که در فرهنگ چین، رنگ زرد نماد ثروت و عظمت شناخته میشود، در روم باستان نیز رنگ بنفش، رنگی بوده که نخبگان به تن میکردند و برایشان نمادی از عظمت بوده است.
روانشناسی و کاربرد رنگ بنفش در کشور تایلند بدین صورت است که زنان بیوه در عزاداری شوهرشان این رنگ را میپوشند. همچنین در ایالات متحده، جایزه قلب بنفش برای تجلیل از سربازان زخمی در جنگ در نظر گرفته میشود.
اثرات رنگ ارغوانی
رنگ بنفش از ترکیب دو رنگ اصلی آبی و قرمز بوجود آمده است. درصدهای متفاوت ترکیب این دو رنگ باعث بوجود آمدن تناژهای مختلف از رنگ بنفش میشود. رنگ ارغوانی که آن را سرخابی نیز مینامند، خالصترین رنگ بنفش شناخته میشود. طیف رنگی روشن و تیره از این رنگ خالص بنفش وجود دارد. رنگ ارغوانی در گلبرگ بسیاری از گل ها وجود دارد و و نمادی از وفاداری، تخیل، رمز و راز، انرژی و خلاقیت است.
طیف تیره این رنگ، رنگی کلاسیک برای خانواده های سلطنتی محسوب میشود. حتی در اواخر قرن بیستم، رنگ بنفش تیره به عنوان رنگ انتخابی برای تاجگذاری ملکه الیزابت دوم انتخاب شده بود. براساس تحقیقات صورت گرفته، کارشناسان متوجه شدند که زمانی که رنگ پرسشنامه بنفش باشد، مردم تمایل بیشتری به پاسخگویی دارند. رویا و تخیل نیز غالبا در روانشناسی رنگ بنفش ذکر میشود. به همین خاطر گفته میشود که چندان از این رنگ در تبلیغات استفاده نگردد چراکه باعث میشود ذهن سرگردان شود.
اما نکته ای که شما به عنوان طراح لباس باید به آن توجه نمایید است است که رنگ بنفش در لباس و طراحی لباس شما، جلوهگر ملکه و مرموز بودن، اعتماد به نفس، برجستگی و در عین حال، نمادی از غرور است. پس بهتر است حواستان باشد که از این رنگ در چه طرح هایی قرار است استفاده کنید.
بنفش تیره
هرچی رنگ تیره تر باشد، قدرت بیشتری در بیان احساست را خواهد داشت. رنگ بنفش تیره از نظر روانشناسی قوی ترین رنگ در پالت این رنگ است. این رنگ نیز دارای ویژگی دو قطبی است؛ در سمتی احساس غم و اندوه و ناامیدی و در سمتی، افسونگری و قدرت.
جالب است بدانید برخی از عبارت ها با رنگ بنفش معنا و مفهوم پیدا میکنند. به عنوان مثال نثر ادبی بنفش، به یک اثر ادبی با تخیل بسیار اشاره دارد. همچنین واژه مه بنفش، اشاره به سرخوشی یا سردرگمی دارد که ممکن است ناشی از مصرف مواد مخدر باشد.
رنگ بنفش روشن
بنفش روشن که با ترکیب رنگ بنفش و سفید بوجود میآید. این رنگ تناژ سبکی داشته و برخلاف بنفش تیره از نظر روانشناسی رنگی زنانه و شاد است. به طوری که خوشحالی و حس خاص بودن را به کاربر انتقال میدهد و گاهی در فرهنگ های مختلف نماد زندگی و انرژی است.
رنگ بنفش روشن به رنگ صورتی شبیه بوده و همین موضوع یکی از دلایل زنانه بودن آن است. حتی در تبلیغات مختلف برای بیان زنانگی محصول یا خدمت از رنگ بنفش روشن استفاده می کنند.