رنگ شناسی لباس و بکارگیری درست رنگ ها در حرفه طراحی لباس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با آشنایی صحیح رنگ ها، میتوانید لباس های جذابی را طراحی کنید و استایل مخصوص به خودتان را ایجاد نمایید. رنگبندی لباس ها بیانگر شخصیت فرد و میزان آگاهی او از دنیای رنگ ها است.
نمیتوان گفت انخاب رنگ مناسب برای لباس خود کاملا یک چیز سلیقهای است. اگر شما در حرفه طراحی لباس فعالیت میکنید، باید به این نکته توجه نمایید که طرح و رنگ آن باید مطابق با سلیقه مشتری باشد. شاید شما برای این لباس، ترکیب نارنجی و فیروزهای را بپسندد ولی پسند دیگران احتمالا چیزی دیگر است.
هماهنگی و متناسب بودن رنگ های بکار رفته در یک لباس همانند هماهنگی نت های موسیقی است. همانطور که هماهنگی در نتهای موسیقی میتواند آهنگی گوشنواز ایجاد کند، هماهنگی در رنگبندی لباس نیز قادر است شما را چشمنوازتر نشان دهد. باتوجه به آمار بدست آمده، حدود 85 درصد از خریدارن بر این باورند که یک عامل اصلی و تاثیرگذار در هنگام خرید، رنگ است.
چرخه رنگ شناسی لباس
برای آشنایی درست با رنگ شناسی در طراحی لباس، ابتدا باید با چرخه رنگ آشنا شوید. در نگاه اول کشف نکات این چرخه به نظر سخت میآید اما اصلا چنین نیست. در دنیای رنگ ها، سه رنگ اصلی وجود دارد که عبارتند از قرمز، آبی و زرد میباشد. این رنگ ها خالص بوده و با رنگ های دیگر ترکیب نشدهاند.
سایر رنگ ها از مشتقات این سه رنگ اصلی بدست میآیند. به بیان دیگر قرمز، آبی و زرد میتوانند در هزاران نسبت مختلف با هم ترکیب شوند و هزاران رنگ مختلف را ایجاد کنند. رنگ های ثانویه که از ترکیب دو به دو از رنگ های اصلی حاصل میشود به شرح زیر است:
- قرمز + آبی = بنفش
- قرمز + زرد = نارنجی
- زرد + آبی = سبز
از ترکیب یک رنگ اصلی با یک رنگ ثانویه، رنگ های درجه سه حاصل میشود. این رنگ ها با رنگ های اولیه تشابه و هماهنگی خوبی دارند. در رنگ های درجه سه، میزان ترکیب هر دو رنگی که در ساخت آن بکار گرفته شده، میتواند نتایج متفاوتی را ایجاد نماید. از جمله این گروه میتوان به رنگ های زیر اشاره کرد:
- سبز+ آبی = آبی فیروزهای یا سبز آبی (آبی آكواریومی) یا لاجوردی
- زرد + نارنجی = كهربایی
- زرد + سبز = زمردی یا لیمویی
- آبی + بنفش = نیلی یا ارغوانی یا یاسی
- قرمز + بنفش = زرشكی
تفاوت رنگمایه و خلوص رنگ
رنگمایه به خالصترین حالت یک رنگ گفته میشود. در این موضوع 3 عنوان به نام های تینت (روشن)، تون (تیره) و سایه وجود دارد. تینت ترکیبی از رنگمایه با رنگ سفید، تون ترکیبی از رنگمایه با خاکستری و سایه ترکیبی از رنگمایه با سیاه میباشد. تمامی رنگ هایی که ما در اطرافمان میبینیم و در رنگ شناسی لباس از آن استفاده میکنیم، توسط این ۴ مورد به وجود آمدهاند.
اما خلوص رنگ بیانگر شدت و وضوح یک رنگ است. رنگ های با خلوص بالا، بسیار غنی و محکم هستند در حالیکه رنگ های با خلوص کم، دارای روحیهای مرتعش و لرزان بوده و در جسارت کم میآورند.
رنگ های سرد، گرم و خنثی
باتوجه به توضیحی که در رابطه با رنگمایه شرح دادی، تمامی رنگ های سرد دارای سایهای از رنگ آبی هستند. با نگاه کردن به رنگ های این گروه، حالت سرما و یا به نوعی خنکی در خودتان احساس میکنید. از جمله رنگ های سرد میتوان به رنگ های سبز، بنفش، صورتی روشن و … اشاره نمود. این رنگ ها برای پوست های روشن با ته رنگ صورتی به همراه جواهرات نقرهای ترکیب رنگی خیلی عالی ایجاد میکند.
رنگ های گرم دارای رنگمایه های قرمز، نارنجی و زرد هستند. این رنگ ها برای پوست های تیره و گرم به همراه جواهرات طلایی بهترین جلوه را دارند.
در دنیای رنگ شناسی لباس، رنگ های خنثی معمولا سفید، مشکی، سرمهای، خاکستری، قهوهای و سایه های بیشماری از این رنگ ها هستند. البته در این گروه نیز رنگ های کمی غیر معمولتر مانند زیتونی، خاکی و بادمجانی خیلی تیره وجود دارد.
هارمونی رنگ شناسی لباس
در رنگ شناسی لباس، هارمونی های بسیار گستردهای وجود دارد که بکار گیری و رعایت هرکدام از آنها در طراحی لباس، میتواند در نهایت لباسی زیبا و خیره کننده ایجاد نماید. 5 هارمونی مرتبط با فشن و طراحی لباس شامل موارد زیر است:
تک رنگ: شامل سایه های مختلف تنها یک رنگ است. مانند رنگ های زرشکی ، آلبالویی و شرابی که همگی سایه هایی از رنگ قرمز هستند. اکثر عموم تصور میکنند که این دسته تنها برای سایه های طوسی، سفید و سیاه است. اما این عقیده کاملا اشتباه است و میتواند همهی رنگ را شامل شود.
مکمل: در چرخهی رنگ، این دسته از هارمونی ها 2 به 2دقیقا در روبروی هم قرار میگیرند. مانند قرمز ـ سبز. البته کنار هم قرار گرفتن برخی از این رنگ ها میتواند ترکیب ناملایم و زنندهای را ایجاد کند. بهترین راه برای حل این مشکل، استفاده از سایه های ملایم از یکی یا هر دو این رنگ ها است.
مشابه: شامل 3 رنگ کنار هم در چرخه رنگ شناسی لباس میباشند. معمولا این گروه با تک رنگ ها اشتباه گرفته میشود. در این دسته معمولا یکی از رنگ ها نمایانتر و غالبتر از سایرین است. انتخاب رنگ های مشابه برای طراحی لباس کاری بسیار راحت و امن میباشد.
سهگانه: شامل رنگ هایی با فاصله های ۳ تایی که در چرخه رنگ روبروی هم هستند، میباشد. این نوع هارمونی ترکیب بندی بسیار با طراوت و چالاکی را ایجاد میکند. البته ممکن است استفاده مستقیم از خود این رنگ ها زیاد مناسب نباشد. توصیه میشود که سایه های ملایم شده این سه رنگ در کنارهم بکار بگیرید.
نیمه مکمل: در این حالت یکی از ۳ رنگ مکمل انتخاب میشود و ۲ رنگ دیگر، دو رنگ کناری آن هستند. انتخاب این رنگبندی کمی غیرمعمول به نظر میرسد اما میتوان نتیجه خوبی نیز از آن بدست آورد.
بایدها و نبایدهای رنگ شناسی لباس برای افراد متفاوت
- از جمله نکات بسیار مهم در طراحی لباس، کنتراست رنگهاست. رنگ ها باید خوانش داشته باشند و بکارگیری نادرست آنها میتواند یک طرح بینظیر را به یک فاجعه تبدیل کند. توجه به پایه گرم یا سرد رنگ پوست افراد، انتخاب آنها از بین رنگهای متفاوت را محدود میکند.
- باید به سن مشتری دقت شود. لباس کودک نباید در رنگهای تیره طراحی شود چراکه میتواند تاثیرات منفی بر روحیه او بگذارد.
- برخی از رنگ ها در برخی از مناطقبیانگر نماد و پیام خاصی هستند. درواقع هنگام انتخاب رنگ باید به محیط و جو منطقه پوشش لباس در طراحی دقت شود.
- توجه به اندام و فرم بدن از اصلیترین نکات رنگشناسی در طراحی لباس است. برای کشیدهتر کردن قد و یا لاغرتر نشان دادن فرد، باید از رنگهای تیرهتر استفاده نمود. چراکه این رنگها قدرت کشیده و جمعکردن اندام را دارند. برای پر نشان دادن بخش های خاصی از اندام از رنگهای روشن میتوان کمک گرفت.
- در رنگ شناسی موجود در طراحی لباس باید به ترند های سال نیز توجه کرد. هرساله یک رنگ بهعنوان رنگ سال شناخته میشود که غالباً طراحی کالکشن ها حول این رنگ صورت میگیرد. آشنایی با این رنگ ها و ترکیب هارمونی مناسب آنها در بروز و مدرنیته کردن طرح هایتان کمک میکند.
- رعایت جنسیت از دیگر بایدها و نبایدهاست. برخی از رنگها مانند صورتی اشاره به جنسیت مؤنث دارند. توجه به جنسیت شخصی که لباس برای او طراحی میشود نیز مهم است.
4 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
[…] این مباحث را درک نمایند. همچنین میتوانید به مقاله اهمیت آشنایی با رنگ شناسی لباس مراجعه […]
[…] داشت. همچنین میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب اهمیت آشنایی با رنگ شناسی لباس نیز مراجعه […]
[…] در کنار هم، فضایی بسیار گرم و دلچسب را بوجود میآورد. اهمیت آشنایی با رنگ شناسی لباس بواسطه دایره ایتن تا حد زیادی میسر خواهد […]
دقیییقا