دوربین عکاسی، اصلی ترین وسیله برای شروع عکاسی است. به همین دلیل اکثر آموزشگاه های عکاسی مانند خانه آموزش، در ترم اول دوره های عکاسی خود به آموزش نحوه کار با دوربین و تنظیمات آن میپردازند. البته این بدین معنا نیست که بدون دوربین نمیتوان عکسبرداری کرد. درواقع یک عکاس با تجربه و متخصص حتی میتوانید با دوربین موبایل خود، عکس های حرفهای بگیرد.
در حال حاضر برندها مختلفی از دوربین عکاسی در بازار وجود دارد. از جمله محبوبترین برندها در میان عکاس میتوان به Nikon ،Canon ، Sony و Fuji اشاره کرد. با اینکه هیچکدوم از برندهای مذکور نتوانستند که به یک ابر برند تبدیل شوند، اما در دهه های اخیر رقابت تنگاتنگی بین دو برند Nikon و Canon ایجاد شده است. همچنین کمپانی Sony توانسته در تولید دوربینهای بدون آینه جایگاهی را به خود اختصاص دهد.
علاوه بر آن هر کدام از این برندها دارای مدل های مختلفی میباشند که هریک دارای ویژگی های منحصر به فردی است. در ادامه به بررسی نکاتی میپردازیم که میتواند شما را در انتخاب برند و مدل دوربین راهنما عکاسی یی کند.
تفاوت برندهای دوربین عکاسی
- لنز:
مهمترین جزء هر دوربین، لنز آن است. کیفیت عکس به لنزی که با آن عکاسی میکنید بستگی دارد. عکاسان به جای آنکه بدنه دوربین را نگه دارند و لنز را عوض کنند، بدنه دوربین را متناسب با لنزهایی که دارند عوض میکنند. چراکه هرچقدر که در عکاسی پیشرفت میکنید، تغییر و انتخاب برند دوربین دشوارتر میشود.
- سیستم دوربین:
عکاسان به دو دلیل تمایل ندارند برند دوربین خود را عوض کنند:1. داشتن تعداد زیادی لنز است؛ مسلما عکاسان در مسیر پیشرفت خود باید از لنزهای مختلفی متناسب با برند دوربین خود خریداری و استفاده کنند. خریدن دوباره آنهمه لنز از یک برند دیگر، صرفهی اقتصادی ندارد. 2. زمانی که مدت زیادی از چیزی استفاده میکنید، با چم و خم آن آشنا میشوید؛ همچنین افراد به سختی چیزی را که به آن عادت کردهاند، کنار میگذارند. زمانی که برند دوربین عوض شود، تنظیمات منو و دکمه ها تغییر کرده و یادگیری دوبارهی آنها نیازمند وقت زیاد است.
با خرید هر یک از برندهای Nikon، Canon، Sony، Pentax یا Panasonic انتخاب بدی نکردهاید. برتری هر کدام از این برندها همیشگی نبوده چرا که دائما در حال رقابتاند. در گذشته برند سونی در تولید دوربین های بدون آینه مطرح بوده، اما امروزه نیکون و کنون به این جابگاه دست یافتهاند. بنابراین لازم نیست با پیشی گرفتن برندی از سایرین، دوربین خود را عوض کنید.
- آینده عکاسی:
با توجه به مسیری که عکاسی کنونی در پیش گرفته است، به راحتی میتوان گفت دوربین های برتر در آینده، دوربین های بدون آینه خواهند بود. در حال حاضر تمام تولیدکنندگان تمرکز خود را روی این دوربین های عکاسی گذاشته اند. کاهش قیمت DSLRها نیز بر همین موضوع دلالت دارد. اگر اصرار به خریدن دوربین DSLR دارید، در مورد خط تولید دوربینهای بدون آینهی آن برند تحقیق کنید تا کمی آیندهنگری هم کرده باشید. برای اطلاع بیشتر از این دو دوربین میتوانید به مطلب دوربین DSLR و دوربین بدون آینه مراجعه کنید.
انتخاب مدل دوربین
- کم بودن نور محیط:
در هنگام عکاسی، نور محیط و نحوه نورپردازی بر کیفیت عکس بسیار تاثیر میگذارند. همین موضوع باعث شده که نحوه عملکرد دوربین عکاسی در نور کم به یک فاکتور اساسی در انتخاب مدل دوربین تبدیل شود. برای مثال ایزوی دوربین Nikon D750 نسبت به نیکون D5100 بالاتر است و کیفیت عکس در فضای تاریک با این دوربین بیشتر خواهید بود. البته مدل لنز نیز در نتیجه کار اصلا بی تاثیر نیست. به عنوان مثال با لنز Nikon 400mm f / 2.8 میتوان تصاویر بسیار با کیفیتی گرفت به همین منظور از آن در عکاسی بازی های المپیک بسیار استفاده میشود.
- اتوفوکوس یا فوکوس خودکار (Autofocus):
فوکوس خودکار یا اتوفوکوس AF از دو جهت مهم است: 1. دقت اتوفوکوس 2.سرعت اتوفوکوس. شرایطی مانند عکاسی از پرندگان در حال پرواز، کاملا به فوکوس خودکار بستگی دارد. اکثر دوربین های مبتدی، Autofocus سریع ندارند و به همین دلیل از توانایی کمی در ردیابی سوژه برخوردارند. سرعت اتوفوکوس در همه ژانرهای عکاسی مطرح نمیشود اما موقع عکاسی حیات وحش یا ورزشی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
- مگاپیکسل:
برخلاف دو مورد پیش که نسبت به آنها باید توجه زیادی بگذارید، در رابطه با مگاپیکسل چنین نیست. مگاپیکسل تاثیر کمی روی کیفیت عکس دارد حتی اگر بخواهید آن را در ابعاد 30×20 چاپ کنید. اگرچه وجود پیکسل های بیشتر دستمان را برای کراپ کردن عکس بازتر میکند اما کراپ زیاد، حتی با رزولوشن بسیار بالا نیز توصیه نمیشود. بنابراین نیازی نیست که موقع خرید دوربین عکاسی خیلی به مگاپیکسل و رزولوشن دوربین اهمیت دهید.
- دوربین فلگشیپ (Flagship):
انتخاب مدل دوربین مناسب، خصوصا برای عکاسی حرفهای از سوژه های متحرک، آسمان شب و کهکشان، و ژانرهای تخصصی مثل عکاسی زیر آب بسیار اهمیت پیدا میکند. طبیعتا اگر میشد با دوربینهای مبتدی و entry-level در هر ژانری عکاسی کرد، هیچکس برای خرید دوربین عکاسی و تجهیزات حرفهای هزینه نمیکرد.
علاوه بر آن نصب لنزهای حرفهای بر روی یک دوربین فلگشیپ، کیفیت بالای تصاویر را تضمین نمیکند. یادگیری نحوه استفاده از دوربین و حتی فهمیدن اینکه برای شروع به چه دوربینی نیاز دارید، نیاز به سال ها تجربه دارد. اگر متوجه اهمیت این موضوع نشوید احتمالا به آن دسته از عکاسانی که بدون هیچ پیشرفتی در عکاسی فقط مدل دوربین عوض میکنند خواهید پیوست.